Saturday, July 17, 2010

Kembali mengaji dan berguru

Alhamdulillah. Pagi tadi sehingga waktu Zuhur diberi kesempatan oleh Allah untuk mengikuti kembali kelas pengajian Al-Quran kelolaan Ustaz Sehan di Surau Nurul Khair. Hampir 2 bulan saya meninggalkan pengajian ini kerana sakit dan perlukan pemulihan yang sebaik mungkin.

Syukur kerana setelah lama tidak mempelajari, mempraktikkan dan mengkaji menilik-nilik tajwid, secara kebetulan saya dapat menjawab soalan-soalan yang diduga ustaz.

Seronok sekali hari ini kerana selepas membaca 3 surah lazim, kami diuji tajwid di samping sesi soal jawab yang sungguh penuh keterujaan. Segala kekeliruan dan ketidakfahaman selama ini telah terjawab.

Suka sekali saya terus mengikuti pengajian ini kecualilah ada aktiviti lain yang tidak dapat dielakkan. Saya ingat satu kata-kata ustaz iaitu, " Bila kita belajar hendaklah berguru kerana berguru itu lebih baik daripada belajar sendirian kerana dengan berguru kita boleh berhujah, berkongsi pandangan dan mendapatkan kesahihan meskipun kekadang persetujuan atau kesahihan sesuatu itu tidak mencapai kepuasan kita. Belajar sendiri tanpa guru amat bahaya jika tersasar kerana dalam dunia yang serba canggih ini, bisa saja kita konon menjadi pandai hanya dengan menjalankan kajian seorang diri tanpa berguru atau meminta pandangan orang lain".

Gembira saya kerana selain ilmu tajwid dan taranum serta Bahasa Arab, Ustaz Sehan selalu menerapkan nilai-nilai dan ilmu-ilmu sampingan untuk bekalan di dunia dan akhirat.

Wahai penduduk Kampung Semariang Batu, marilah sama-sama meramaikan Surau Nurul Khair untuk pengajian Al-Quran bersama Ustaz Sehan kerana bukan mudah untuk kita mendapat ilmu Al-Quran yang hanya mengenakan bayaran RM20.00 untuk satu bulan seminggu sekali pada tiap-tiap hari Sabtu.

Maslina
Semariang Batu

No comments: