Tuesday, August 24, 2010

Majlis Perujian Tilawah Al-Quran Peringkat Cawangan N7 Semariang

Alhamdulillah, buat julung-julung kalinya saya mengikuti perujian tilawah ini berkat desakan dan dorongan demi dorongan JKKK Surau Nurul Khair Kpg Semariang Batu. Mewakili Kpg Semariang Batu, saya mengikutinya pada malam kedua dengan penuh debaran kerana ia merupakan pengalaman pertama. Majlis ini diadakan di Masjid Darul Ibadah, Kpg Semariang Lama.

Kalau deklamasi puisi, saya sudah biasa berada di khalayak. Berbeza dengan tilawah al-quran, pada mulanya ada getaran suara, tetapi akhirnya nafas berjaya dikawal sehingga habis ayat. Saya membaca Surah Al-Maidah ayat 51 hingga ayat 55. Akhirnya pada malam 22 Ogos 2010 bersamaan 12 Ramadhan 1431H, keputusan juri hakim pun keluar. Johan Qari dari Siol Kandis memperolehi 79% markah manakala Johan Qariah dari Taman Sukma - 82% markah. Hadiah diberikan kepada sehingga tempat ketiga sahaja. Saya hanya menerima saguhati seperti mereka yang lain dengan saksamanya. Penyertaan Qariah seramai 14 orang dan Qari 16 orang bukan mudah. Saingan sengit di antara peserta kerana ternyata Qari dan Qariah yang menang secara puratanya merupakan ahli Persatuan Qari Sarawak. Berbaloilah mereka menang berbanding saya dan rakan-rakan lain yang hanya mengaji dengan Ustaz di Surau yang hanya baru bermula beberapa bulan yang lalu.

Saya bersyukur kerana telah menyertainya. Sekurang-kurangnya mendapat Sijil Penghargaan, Al-Quran dan Wang Saguhati - Angpau Raya. Teringat kata-kata Ustaz Sehan, "Sesuatu pengalaman itu tidak akan dirasai kecuali kita sendiri lebur dalam pengalaman itu". Begitulah pengalaman julung-julung kalinya saya mengikuti perujian tialwah Al-Quran ini. Ia sesuatu pengalaman baru yang cukup indah dan menenangkan hati. Meskipun beberapa kali saya cuba menarik diri atas alasan tidak mahir bertaranum, akhirnya saya terjun jua dengan tajwid, fasahah dan suara sekadar yang ada. Sayang, saya tidak sempat meminta markah yang saya perolehi pada malam itu. Sekadar untuk menilai kekuatan dan kelemahan yang ada pada diri untuk diperbaiki pada masa akan datang.

Sesungguhnya mempelajari dan mendalami ilmu Al-Quran ini bukan perkara alang-alang. Ia memerlukan ketekunan dan pembelajaran yang bersungguh-sungguh dalam masa yang agak lama untuk benar-benar mahir dan mampu menguasai taranum.

Apa pun, semuanya telah berlalu. Saya menganggap ini adalah takdir hidup saya semasa umur saya hampir menjejaki angka 35.

No comments: