Friday, October 29, 2010

Menulis, suatu proses yang panjang....

Menulis bagi saya tidak dapat dipaksa-paksa. Mungkin bagi setiap orang tidak sama. Saya akan menulis sekiranya ada gugahan yang mendesak. Saya bersyukur kerana punya kawan-kawan penulis yang baik tidak kira ia lelaki mahupun perempuan. Mereka banyak memberi dorongan kepada saya untuk mempertajamkan tulisan saya.

Di luar sana, banyak godaan-godaan bagi mengejar kekayaan, kemewahan, kesenangan hidup di dunia. Saya sebagai manusia biasa kekadang hampir terjerat dengan pujukan dan rayuan mereka. Cuma, bila meminta pandangan daripada beberapa rakan penulis, saya kembali sedar. Apalah dikejar sangat kemewahan dunia yang bisa merampas banyak masa kita yang harus diluangkan bersama suami, isteri, anak-anak dan keluarga kita. Cukuplah dengan apa yang ada - pemberian Allah S.W.T yang Maha Pemurah itu.

Yang penting, kita lakukan pekerjaan dengan penuh ikhlas, jiwa kita tenang, rezeki yang kita dapat mencukupi-diberkati Allah. Hidup kita bahagia di samping keluarga.

Usia semakin tua dan masa untuk kembali kepadaNya semakin hampir. Marilah kita pergunakan sisa-sisa usia ini untuk mengimarahkan surau dan masjid dan berkhidmat kepada masyarakat yang memerlukan. InsyaAllah, jiwa semakin tenang dan hati pun tenteram.

No comments: