Monday, October 18, 2010

Merenung ke dalam diri...

Sudah lama saya fikirkan - mengapa keletihan sebaik saja balik daripada bertugas di pejabat sering menjadi alasan untuk tidak aktif menulis walau hanya satu ayat sehari. Tugas hakiki memang tidak dapat dinafikan keutamaannya. Begitulah ragamnya kerja makan gaji. Periuk nasi itulah yang sentiasa dijaga agar berkat kerana hasilnyalah yang diberi makan dan untuk keperluan anak-anak yang masih tidak mengerti.

Saya cuba merenung ke dalam diri. Saya tidak mahu dilelapkan oleh kesibukan sehingga berhenti menulis. Saya menulis kerana gemar menulis. Kerana cinta menulis. Jika tulisan saya diterima oleh editor, alhamdulillah, rezeki namanya.

Mungkin apa yang terjadi sejak kebelakangan ini, Allah mengingatkan saya untuk bijak membahagi masa 24 jam itu. Memang punya anak-anak kecil sudah cukup menjadi alasan keletihan dan kesibukan saya. Banyak kejadian yang tak diingini terjadi dan kakak Misnah yang berada di Miri sering mengingatkan bahawa saya bertuah kerana dipilih menerima ujian ini. Ibu juga selalu menitipkan di bibirnya berupa doa moga saya beroleh rezeki yang melimpah suatu hari nanti di sebalik kesusahan yang sering menimpa kehidupan. Inilah lumrah kehidupan. Ada kala kita senang. Ada kala kita susah. Ada kala kita sibuk. Ada kala kita lapang.

Waktu juga adalah pinjaman. Maka rebutlah ruang waktu yang ada.

No comments: