Saturday, November 08, 2008

KL Central dan Roslan Jomel


Pada bulan Julai 2008 yang lalu, sempat saya berjumpa penulis muda Sarawak yang tengah meningkat naik namanya di peringkat nasional iaitu saudara Roslan Jomel yang kini bermastautinkah? di bandaraya Kuala Lumpur.


Sebelum berangkat ke KLIA, syukur saya bersama teman dari DBPKL berjumpa Roslan Jomel di Kedai Makan di atas bangunan KL Central

bernama Medan Selera, KL Central.

Sebenarnya sudah lama saya ingin menulis entri ini sekembalinya saya dari perjumpaan penuh makna itu. Tetapi kekangan tugas hakiki sedikit menghambat kreativiti dan pengkaryaan saya. Walaupun jangkamasanya sudah hampir tiga bulan tapi kenangan itu tetap bermain di minda dan menjadi memori penuh makna kepada diri saya yang bergelar penulis sastera kerdil ini.

Pertama kali saya mengenali nama Roslan Jomel ialah pada hari pertama beliau mendaftar sebagai ahli Sastera_Sarawak - forum yahoo.groups. Sejak itu tulisan(posting) beliau menjadi tarikan dan perhatian terus daripada saya.

Seterusnya Roslan membina blog bernama Menulis Di Atas Air yang kini semakin hangat beroperasi menunjahkan pemikiran-pemikirannya sekitar sastera yang dibacanya, ditontonnya mahupun penulis yang didekati mahupun ditemuinya.

Saya berasa benar-benar bertuah kerana dapat 'face to face' (bersua muka), makan dan berbual bersama Roslan Jomel. Sambil minum dan makan atas belanja Roslan Jomel, kami bertukar cerita dari Sarawak dan perkembangan sastera di sini. Saya mengeluarkan sebatang pen dan sebuah buku nota catatan kecil untuk menulis setiap butir bernilai yang keluar dari mulut Roslan Jomel.

Sudah menjadi sikap saya bila berjumpa penulis2 yang saya hormati dan sanjungi buat kali pertama akan saya tuliskan apa-apa saja butir bicara mereka supaya ia menjadi catatan memori saya kerana saya ni pelupa orangnya. Maka setiap kata-kata penulis amat bermakna buat saya yang masih di tahap belajar sebagai penulis ini.

Roslan sudah banyak menulis cerpen-cerpen yang saya kira hebat dan di luar kebiasaan penulis-penulis Sarawak yang saya kenali. Selain Yusuf Fansuri, Sinora Azma, Abang Patdeli Abang Muhi, Beb Sabariah juga adalah barisan nama penulis cerpen Sarawak yang saya pernah dan kerap baca tulisan mereka - Roslan Jomel adalah satu nama besar di peringkat nasional saya kira. Kalau selama ini Sarawak lebih kenal dengan Jong Chian Lai - penerima Sea Write Awards 2007 bagi Malaysia, Roslan Jomel patut diketengahkan kerana karya-karya beliau berbentuk cerpen memang banyak termuat di Dewan Sastera dan Berita Harian di samping di internet iaitu di E-Sastera.

Saya mengkagumi semangat dan usaha serta kekuatan Roslan Jomel untuk terus berkarya - konsisten dalam pengkaryaannya. Bacaannya saja sudah menggerunkan saya. Kekadang, saya cemburu kerana saya belum cukup ruang waktu yang senggang untuk mengkhatamkan semua khazanah buku di kutubkhanah milik saya. Aduhai.... jika saya punya kesungguhan dan kekuatan seperti Roslan Jomel, tidak mustahil saya dapat menghasilkan cerpen berkualiti pada masa depan.

Apa pun , terima kasih kepada Huznah Sait kerana menemani saya berjumpa Roslan Jomel dan mengurangkan kesusahan hati saya semasa kesekian kalinya ke Bandaraya Kuala Lumpur yang 'sibuk dan pantas' orang dan situasinya itu.

Demikianlah pertemuan saya dengan Roslan Jomel di Kuala Lumpur.

Maslina Mahbu -Kg Semariang Batu, Petra Jaya, Kuching

07 Nov 2008

2 comments:

roslan jomel said...

Salam terima kasih.

Maslina Mahbu @ Armiza Nila said...

salam hormat.

Sama-sama Lan, teruskan berkarya ok...peace utk Roslan dan Sarawak!